Text Size

Други писма и статии

Светия Престол Празник Сретение Господне – ХХ Световен ден на Посветения живот

| Печат |

Юбилей на Посветения живот и закриване Годината на Посветения живот
Проповед на Светия Отец папа Франциск
Базилика Свети Петър, 2 февруари 2016

Пред нашия поглед е един обикновен факт, простодушен, смирен и велик: Мария и Йосиф носят Исус в Йерусалимския храм. Това е едно дете като другите, като всички, но е единствено: това е Единородният, дошъл за всички. Това Дете ни донесе милосърдието и нежността на Бога: Исус е образът на Милосърдието на Отец. И това е иконата, която Евангелието ни поднася в края на Годината на Посветения живот, една година преживяна с толкова ентусиазъм. Тя, както една река, сега се влива в морето на милосърдието, в тази безкрайна тайна на любовта, която вече усещаме с Извънредния Юбилей. Днешният празник, най-вече на Изток, се нарича празник на срещата. И наистина, в Евангелието, което чухме, виждаме различни срещи (Лк 2, 22-40) В храма Исус идва към нас и ние отиваме към Него.

Прочети още: Светия Престол Празник Сретение Господне – ХХ Световен ден на Посветения живот

Послание, подготвено от Светия Отец папа Франциск за 1 февруари 2016

| Печат |

Скъпи братя и сестри,

Радостен съм да се срещна с вас в края на тази Година на Посветения живот.
Един ден, Исус, в своето безкрайно милосърдие се е обърнал към всяка и всеки от нас и ни е повикал лично: „Ела! Следвай Ме!” (Мк 10,21). Ако сме тук, това е защото Му отговорихме „да”. За едни това е било едно принадлежане, изпълнено с ентусиазъм и радост, за други по-изстрадано, може би несигурно. Все пак Го бяхме последвали с щедрост, оставили се да ни води по пътища, каквито дори не сме си и мислили. Бяхме споделяли с Него моменти на интимност: „Дойдете сами в уединено място (…) и си починете малко”.(Мк 6,31); моменти на служение и на мисия: „Дайте им вие да ядат” (Лк 9,13); дори до Неговия кръст: „Ако някой иска да върви след Мене (…) нека носи кръста си и Ме следва” (Лк 9,23) Той ни присъедини към Неговия личен контакт с Отец, даде ни Своя Дух, разшири нашето сърце по мярката на Своето, научавайки ни да обичаме бедните и грешниците. Следвахме Го заедно, научавайки се от Него на служение, на отвореност да приемаме, на прошка, на братска обич.

Прочети още: Послание, подготвено от Светия Отец папа Франциск за 1 февруари 2016

1 февруари 2016 удиенца зала Павел VI Думи произнесени от Светия Отец

| Печат |

Скъпи сестри и братя,

Бях приготвил една беседа по този случай, свързана с въпросите за посветения живот в три основни посоки; има и други, но това са три важни за посветения живот. Първото е пророчество, другото е близостта и третото е надеждата. Пророчество, близост, надежда. Предадох текста на Кардинал Префекта, понеже да го чета е малко скучно, а предпочитам да говоря с вас за онова, което излиза от сърцето ми. Съгласни ли сте?

Монаси и монахини, това са мъже и жени, посветени в служба на Господа, които упражняват в Църквата пътя на дълбока бедност, на чиста, целомъдрена любов, която ги води към едно духовно бащинство и майчинство за цялата Църква, послушание… Но в това послушание винаги ни липсва нещо, понеже съвършеното послушание е това на Сина на Бога, който понизи себе си, от послушание стана човек (и унищожи себе си), дори до смърт на Кръста. Но има между вас мъже и жени, които живеят едно дълбоко послушание(форте), едно послушание,…

Прочети още: 1 февруари 2016 удиенца зала Павел VI Думи произнесени от Светия Отец

Подкатегории