Text Size

Монашеска общност Сестри Евхаристинки

| Печат |

Evharistinki
Congregatio Sororum Eucharistinarum

Съкратено наименование на Обществотo: МОСЕ (CSE)

Основател на oбществото: Отец Йосиф Алоат, Еврозия Алоати
Призив на Обществото: Всякога и навсякъде да е благословен – Исус в Светото Причастие!
Покровител на Обществото: свети Йосиф – пръв обожател на Божественото Дете Исус и светите братя Кирил и Методи, ревностни апостоли за духовната просвета на народа.

Брой в света: 33
В България: 16
Българки: 15

Основател на Обществото

| Печат |

Отец Йосиф Алоати (Padre Giuseppe Alloatti)
Отец Йосиф Алоати е роден на 20 юли 1857 година във Виластелоне, Торино, Италия, в семейството на Екатерина Кико и Петър Алоати. Той е първороден син на многодетно семейство, дало на Църквата двама свещеника - Лазаристи и две монахини.
През 1877 година, едва двадесет годишен, Йосиф постъпва в Новициата на Отците Мисионери на свети Винкенти от Павел. На 24 септември 1882 година, той е ръкоположен свещеник и е изпратен в Солун, където пристига през октомври, с.г. Там се включва активно в дейността на Отците Лазаристи. Това е трудното време след създаването на Източно-католическата църква в България с нейния първи духовен глава Архиепископ Йосиф Соколски, ръкоположен лично от Негово светейшество папа Пий ІХ. Отец Йосиф Алоати става движеща сила в малката мисия на Източната Католическа църква в Македония. Като енорийски свещеник по селата, споделя скромния и мизерен живот на своите енориаши. За няколко месеца научава местния език, приема източния обряд, и става „всичко за всички, за да спечели всички”. Болезнено развълнуван от духовното невежество на народа, което се проявява при богослуженията и особено по отношение на Светото Причастие, отец Йосиф молитвено търси просветление от Бога. На 25 август 1884 година, докато моли Кръстния път в старата Солунска църква, на четвъртото спиране е озарен от извънредна благодат. Той ясно и конкретно разбира, че трябва да основе ново Общество от местни сестри, които да се наричат Евхаристинки; да са под покровителството на Света Богородица и съчетавайки живота на Мария и Марта да се грижат за бедния и изоставен Исус Евхаристия в душите и в църквите. Тяхна настоятелка да бъде родната му сестра Еврозия.

Прочети още: Основател на Обществото

Харизма на Обществото

| Печат |

Сестрите Евхаристинки вдъхновяват целия си живот от Исус Евхаристия. Думите на отец Йосиф потвърждават това: „Исус, който не се задоволи да се скрие само под Тайнствените видове, пожела още да се скрие и под човешкото естество на Евхаристината.” Новооснованата монашеска общност съчетава дълбокия дух на молитва с апостолския живот. Както Мария „избират добрата част, която няма да им се отнеме” и в дълбоко съзерцаване на Исус Евхаристия, все повече опознават, обичат и обожават Този, чийто живот желаят да въплътяват, за да бъдат Негови „живи Дарохранителници”. От пълнотата на това Божествено присъствие, което подтиква към апостолат, те тръгват към всички, за да им занесат Благата вест на Евхаристичната любов, чрез преданото служение на Марта. Духовността на Сестрите Евхаристинки се включва в голямата духовност на Свети Винкенти от Павел, но в същото време е нещо много евхаристично. Отец Йосиф пише: „Сестрите Евхаристинки са за източните това, което Милосърдните сестри са за западните, но с тази разлика, че Милосърдните сестри обичат, обожават и служат на Исус, скрит в страдащите тела на техния ближен, за да го обърнат и го водят към Бога, докато Сестрите Евхаристинки, които са живи дарохранителници на Исус Евхаристия, обичат, обожават и служат на техния Божествен Жених в собственото си сърце и Го носят на всички онези, които още не Го познават, така че и те да Го познаят, да Го обичат, да Го обожават и да Му служат”.

Прочети още: Харизма на Обществото

История на Обществото

| Печат |

emblemaМонашеската общност на Сестрите Евхаристинки, дълбоко вкоренена в Евхаристията, създадена за да работи за съединението на Църквите, „започва своето съществуване в Солун на 18 април 1889 г. – Велики четвъртък, деня в който Исус установил Светата Евхаристия и поема в пълнота мисията си на 21 април – който в тази година бил Великия ден на Пасхата за католици и православни”. Родено в Солун, тогава културен и търговски център на Македония, намираща се в Турската империя, Обществото разгръща своята мисия сред местното население по селата и градовете. Сестрите се посветяват на възпитаване и поучаване на децата, момичетата и жените в истините на вярата. По-късно с намесата на Божието Провидение се поставя началото на сиропиталище, посветено на Свети Йосиф. През 1892г. Отец Йосиф закупува чифлик в местността Палюрци (близо до Гевгели, Р.Македония) и го реконструира. През 1893 г. сестрите и децата се преместват там. Отварят се училище, колония-земеделско училище за момчета, примитивна аптека, обслужват се болни. Постепенно Обществото се разраства и последователно се отварят няколко къщи на различни места. Навсякъде сестрите работят в училищата, грижат се за бедните и изоставени църкви и за духовната просвета на населението.

Прочети още: История на Обществото

Контакт

| Печат |

Генерална къща
бул. "Монтевидео" № 15
1632 София,
тел: +359 29 55 96 43
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Покрован

Сестри Евхаристинки
6575 Покрован,
Ивайловградско, Хасковска област
тел: +359 3667 236

  • С. Бернадета Сарийска
  • С. Василия Гагова

Ново Делчево
Сестри Евхаристинки
2814 Ново Делчево, Сандански
тел: +359 74327 474

  • С. Магдалина Гидишка

Куклен
Сестри Евхаристинки
4101 Куклен, Пловдивско
ул. "Демокрация" № 19
Евхаристичен дом на молитва и общение