Text Size

Закриването на Година на Богопосветения живот - 2 февруари 2016

| Печат |

konsekr1На 2 януари, денят в който Църквата чества представянето на Исус в Йерусалимския храм – Сретение Господне – се чества и Денят на Богопосветения живот. Тази година, денят съвпада със закриването на Годината на Богопосветения живот, чието начало бе дадено на 30 ноември 2014.
На Светата литургия,която предстоятелства в базиликата „Свети Петър“, папа Франциск призова богопосветените да бъдат мъже и жени на срещата, пазители на Удивлението и да изживеят радостта от благодарността.
На литургията присъстваха за първи път монахини, дошли в Рим от всички точки на света по случай закриването на Годината на Богопосветения живот, които подкрепиха тази специална Година чрез молитвената инициатива под надслов „Световна молитвена верига на манастирите“.


Литургията започна с процесия, съставена от 50 богопосветени – 25 мъже и 25 жени – от различни части на света, знак на тяхното многообразно служение и различни форми на богопосветен живот, универсалността на Богопосветения живот и ангажимента им в служба на бедните и последните.
Дете като много други, но, което „ни донесе милосърдието и нежността на Бог". Това е Исус, лицето на милосърдието на Отца, новостта и въплъщението, който ни се явява като вечната изненада на Бог - каза Светият отец. Богопосветените са призовани да бъдат мъже и жени на срещата" и конкретен и пророчески знак за близостта на Бог":
„Всички форми на богопосветен живот, всяка със своите особености, са призовани да бъдат постоянно в служба на мисията, споделяйки радостите и надеждите, скръбта и тревогите на хората около нас, особено на бедните и на онези, които страдат ".
Исус е „новостта, която променя всичко", каза папата. „Който срещне наистина Исус не може да остане същият. Той става свидетел, дава възможност да се осъществи срещата и за други:
„Той се превръща в посланик на културата на срещата, като пренебрегва своята собствена личност, подтикваща ни да бъдем затворени в себе си."
Говорейки за празника Сретение Господне, папата припомни, че Йосиф и Мария „се удивляват от казаното за Сина им. „Ние като християни и богопосветени сме пазителите на Удивлението", каза Светият Отец:
„Удивление, което изисква непрекъснато да се подновява; не трябва да съществува навикът в духовния живот; не трябва нашите харизми да добиват трайна форма в абстрактна доктрина. Нашите основоположници са били докоснати от Светия Дух и не са се страхували да замърсят ръцете си с ежедневието, с проблемите на хората, прекосявайки със смелост географските и екзистенциални покрайнини".
„Основателите на институтите за богопосветен живот са запазили в сърцата си удивлението от срещата с Христос:
„Те не са спрели пред препятствията и неразбирането от страна на другите, защото са съхранили в сърцето си удивлението от срещата с Христос. Не са свикнали, „опитомили“ благодатта на Евангелието; запазили са в сърцето си удивлението от Господа, изгарящо желание да занесат Христос на другите, както направиха Мария и Йосиф в Йерусалимския храм. Ние също сме призовани днес да предприемем пророчески и смели решения ".
„Нека се научим да живеем с благодарност от срещата с Исус и дара на званието“, заключи папата.
"Колко хубаво е, когато срещаме щастливите лица на богопосветените, дори и онези в напреднала възраст, като Симеон и Анна, щастливи и изпълнени с благодарност за своето призвание. Званието е дума, която може да обобщи всичко, което сме преживели през тази година на богопосветения живот: благодарност за дара на Светия Дух, който винаги вдъхновява Църквата чрез различните харизми ", завърши папа Франциск.

www.bg.radiovaticana.va