Text Size

Конгрегация на Сестрите Облатки-Успенки

| Печат |

Oblatki

Congrégation des Sœurs Oblates de l’Assomption

Съкратено наименование на Обществото: OA

Основатели на обществото: Отец Емануел д’Алзон и сестра Мари Коренсон

Покровител на Обществото: свети Августин
Покровител на Обществото, действащо в България: блажени Камен Вичев, Павел Джижов, Иосафат Шишков

Призив на Обществото: Adveniat Regnuum Tumm - Да дойде царството Ти

Брой в света: 500
В България: 3
Българки : 0

Основател на Обществото

| Печат |

alzon2Отец Емануел Д’Алзон е роден в аристократично семейство през 1810 година в Южна Франция. Заради произхода си, той ще запази за цял живот привързаността си към неговата земя, но също и благородството на една душа, изпълнена с честност, почтеност, смелост и воля за действие, стигайки до готовност за саможертва. Френската революция (1789) току що е приключила и е оставила опустошителни следи. Младият Д’Алзон бързо осъзнава това и приценява, че премахването на Бог от обществото е големият и най-основен проблем на неговото време. В младия Емануел, горд със своята принадлежност към големите традиции на Католическата църква започват да се очертават основните насоки, които ще водят неговите мисъл и дейности до края на живота му: да върне на Бог правата, които има в обществото, да върне на света жизненонеобходимата сила на християнската истина, да върне християнското в съзнанието на хората. В неговите мисли, това, което засяга Бог, засяга и обществото и обратно. Затова, за него е напълно естествено да реши да избере свещеничеството. Той е прекарал, по свой избор, последните си години от образованието в Рим (1834-35), едно място, което той ще посещава често във всички етапи от живота си, показвайки по този начин своята привързаност към папата като принцип на единство, истина и любов на католическата вяра. При завръщането си във Франция, в епархията си в Ним, владиката го назначава за главен викарий, една длъжност, която той изпълнява повече от 40 години.

Прочети още: Основател на Обществото

Харизма на Обществото

| Печат |

Ние, сестрите Облатки-Успенки, сме мисионерки: Божии пратенички.
Отговаряме на една обич, на един зов. Духовният ни живот, смисълът на нашето съществуване се намира в този девиз: "Да дойде Царството Ти". Да дойде Божието Царство в нас и в света.
Сътрудничеството ни с Отците Успенци. Като две ръце съединени за молитва и готови да заработят, двете общества, Облатки и Успенци, основани от един и същ духовник: отец Емануел Д'Алзон живеят в братска обич, Апостолска мисия.

Всичките ни дейности са придружени с един същи дух.
Вероучение - "Чрез възпитание вселяване на Исуса Христа в думите"
(Отец Е. Д'Алзон)
Поучение - "Да работим за човешкото и духовното издигане на младежите, значи да им помагаме да живеят човешките и християнските ценности" (Отец Е. Д'Алзон)
Екуменизъм - Единството на Църквата е основна цел на нашата конгрегация. Църквата гледа на екуменизма като на една от най-важните задачи. "Чрез нашето религиозно посветяване, целия ни живот е апостолат. Следвайки Исуса Христа, ние работим от всичкото си сърце за разпростанението на Божието Царство" (Правило за Живота)
Общ живот - "Преди всичко, живейте единнодушно в тази света обител, с душа и сърце устремени" (Свети Августин)

Прочети още: Харизма на Обществото

История на Обществото

| Печат |

През 1862 г., по време на посещение в Рим, отец д'Алзон разбира, че папа Пий IX би желал Отците Успенци да създадат една мисия на Изток за да помогнат на българите християни да се доближат повече до Римокатолическа Църква. През ноември 1862 г. отец Galabert, Успенец, тръгва за Константинопол, за да проучи положението.Отец Емануел д’Алзон пристигна през пролетта на 1863.
Веднага, отец д'Алзон и отец Галаберт разбират , че отците Успенци трябва да бъдат подпомагани от женско религиозно присъствие. Проектът напредва, отец д'Алзон обмисля да предложи тази мисия на монахините на Успение Богородично, но те отказват.
И накрая, благодарение на отец Иполит Согрен, успенец първите Облатки ще бъдат намерени между работливи и силни момичета от една бедна област на южна Франция наричана Севеннес.

Прочети още: История на Обществото

Контакт

| Печат |

Пловдив

Ул. "Костаки Пеев" №3
4000 Пловдив
тел. +359 32 623 347

https://soeursoblatesassomption.wordpress.com
http://uspenzi.hebergratuit.net

  • Сестра Ана Дорку -  началничка
  • Сестра Мари Ноел Мупенда
  • Сестра Кристин Цемензувулия