Text Size

История на Обществото

| Печат |

Кратка история на Конгрегацията на Сестрите на Свети Йосиф на Явлението

Приключението започнало една Коледна нощ.Това бе една нощ в която света Емилия положи основата на делото, което Бог и бе поверил. Това бе началото на едно голямо приключение.Тя започна във Витлеемската нощ когато Божият Син се роди и Мария, неговата майка, го постави в яслата. Йосиф е първият свидетел на тази тайна. Ето защо Емилия дьо Виалар нарече своето монашеско семейство - Конгрегаця на Сестрите на Свети Йосиф на Явлението. Твърде необичайно име за монашеско семейство, но основанието за това е много сериозно.
Емилия бе човек с широко сърце, тя не подбираше бедните, за нея те всички имаха нужда от помощ. Любовта не избира.Така Емилия намери определението. Тя и нейните съмишленички щяха да се посветят и да се заемат с „всички дела на Милосърдието“.

Кратката история на отварянето на мисия на сестрите от Обществото „Св.Йосиф на Явлението” в Белене.

В енория „Св.Антон” в гр.Белене отвори врати мисията на сестрите от Обществото „Св.Йосиф на Явлението”. Сестрите пристигнаха в Белене на 3 септември 1996 г. и се настаниха в енорийския дом, който е предоставен изцяло на тях. В мисията имаше три сестри: с.Агнеза, с.Бенедикта и с.Луиза. При пристигането си сестрите бяха съпроводени от сестра Иларион Пахита – провинциална настоятелка на Провинцията в Гърция с главен манастир в Атина. С.Иларион помогна на сестрите при тяхното настаняване в Белене и остана в енорията до 15 септември. В този ден Епископът на Никополската епархия монс.Петко Христов отслужи тържествена литургия, в чест на тяхното пристигане, и ги представи на верните от енория „Св.Антон”. В своята проповед Епископът подчерта, че грижата за духовното възпитание на младежите в духа на Евангелието и вярата е довело в енорията сестрите от Обществото „Св.Йосиф”. Монс.П.Христов обърна внимание каква огромна нужда имат енорията и епархията от духовни лица, които имат познания върху Катехизиса и опит да приложат тези знания по подходящ начин. „И благодарение на добрината и благоволението на сестрите-йозефинки, знаейки впрочем, какви са условията тук, в България, те дойдоха да се погрижат да поставят етичните и морални основи на духовното възпитание на децата, юношите, младежите и новобрачните двойки на двете енории на града” – завърши проповедта си Епископ Петко.
През 1995 г. Епископ Петко изпраща писмо на Генералната настоятелка на Конгрегацията с.Сесилия Шкембри, с молба да изпрати сестри в Белене. Тази мисия в Белене бе приета от Провинцията в Гърция, но тя не можеше да съществува без българска сестра. Затова Провинцията на Конгрегацията в Израел приема да изпрати в новата мисия българката сестра Бенедикта.
За пръв път в България сестри от Конгрегацията „Св.Йосиф на Явлението” откриват свои мисии в София, Пловдив и Бургас през 1866 г. Мисията в Белене е създадена 130 години след първото идване на сестри-йозефинки в България.

1. Герб на обществото