Text Size

Харизма на Обществото

| Печат |

Духовността на Движението на Фоколарите e Духовността на единството, съсредоточена върху завещанието на Исус: “Всички да бъдат едно”(Йоан 17:21), заедно с разбирането и приемането на тайната на любовта съдържана във вика на Исус на кръста „Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?” (Марк 15:34).
За нея е характерно oпределянето й като «колективна духовност», в която не всеки сам, а заедно вървим към Бог, както казва Киара Лубик: „Господ не иска от нас една индивидуална святост, но обща, защото всеки трябва да помага на другия да стане свят. И той на свой ред да помага на другия, и т.н. Това е нашата святост – една обща святост, святост на народа”.
Ако света Тереза Авилска говори за „вътрешния замък”, в центъра на който живее Бог, духовността на Движението подчертава и „външния замък”, създаден от присъствието на Исус между хората, чрез тяхната взаимна любов.

 

Духовността на единството се опира на 12 главни точки, които се разбират и живеят в светлината на завещанието на Исус „Всички да бъдат едно”. Те са:

1. Бог е любов
2. Живот според волята на Бога
3. Да живеем Евангелието
4. Любов към ближния
5. Взаимната любов
6. Общение с Исус в Евхаристията
7. Единството, завещанието на Исус: Всички да бъдат едно
8. Предпочитаната любов към Исус в неговата изоставеност
9. Мария като пример за подражание
10. Да бъдем жива Църква
11. Да слушаме гласа на Светия Дух
12. Общение с Възкръсналия Христос между нас

Дейност на Движението на фоколарите в България

Периодично се организират духовни срещи на общността от Движението по различни градове, както и срещи за семействата, младежи, деца, за които често се използват почивни дни, за да бъдем няколко дни заедно, чрез задълбочаване на духовни и актуални теми от живота и споделяне. В общение с другите и с Исус между нас, Kойто се стараем да присъства на нашите срещи чрез взаимната любов, участниците получават сили да се опитват да живеят като християни в средата, в която се намират, знаейки, че в това старание не са сами.
Моменти на силно единство между всички са годишните срещи Мариаполи (град на Богородица), където последователи на Движението от всички възрасти живеем заедно няколко дни, според закона на Евангелието.
За да се запознаем по-добре с вярата си и с учението на Църквата, организираме групи, които заедно разучват катехизис и други документи на Църквата.
С различни групи, според нуждите на средата, в която се намираме, организираме разни инициятиви на солидарност, както събиране на средства за пострадалите от природни бедствия и войни, за бежанците, посещаване на самотни и болни, на изоставени деца…
С деца и малдежи се включваме в международни инициятиви, както щафета на мира «Run4unity” – спортна инициятива, чрез която имаме възможност да предадем християнските ценности и на младежи, които нямат връзка с Църквата.
Участваме в международни срещи организирани от движението. Особено за деца и младежи тези срещи са важни, защото се срещат с много други връстници, които искат да живеят според Божия план. Дава им да се почувстват част от нещо голямо и ентузиазъм да бъдат и те част от християнската «революция» в света.
Издателска дейност: Всеки месец се превежда и публикува листовка „Думи за живот” – коментар върху едно изречение от Евангелието, което се сменя всеки месец, с целта през месеца да се опитваме по-специално да живеем според това изречение. Освен за възрастни, има и варианти на думи за живот за деца и за тинейджери.
През изминалите години издавахме списанието „Нов Свят”, което временно прекъсна.
Преведени на български език и издадени в България са 12 книги на основателка Киара Лубик и на нейните близки сътрудници.