Text Size

Движение на фоколарите – Марийно дело

| Печат |

Fokolare

Movimento dei focolari – Opera di Maria

Основател на oбществото: Киара Лубик
Призив на Обществото: Всички да бъдат едно

Брой в света: 7160
В България: 4
Българки: 0

Основател на Обществото

| Печат |

ChiaraLubich2Киара (Силвия) Лубик се ражда в гр. Тренто (Италия) на 22 януари 1920 г. С нейното посветяване на Бог, на 7 декември 1943 г., има начало Движението на Фоколарите (Марийно дело).
Светлината на приложено в живота Евангелие и „радикализмът на любовта”, характерни за нейния жовот, я направиха „апостол на диалога” между християните, между религиите и с хора без религиозно убеждение.
Това става благодарение на получения от Бог специален дар, признат като подходящ за днешните времена: харизмата на единството, чиято сърцевина е молитвата на Исус: „всички да бъдат едно” (Йоан 17:21).
В стремежа към пълнотата на християнския живот и съвършенството в любовта, Киара Лубик се раздава, за да може да вървят по този път на светостта много хора, решена да помага на всички, които Бог поставя на нейния път, „да станат свети заедно”.
Следвайки ден след ден Божия подтик, Киара получава различни признания от международно значение, между които наградата Темплетон за напредъка на религията (1977 г.), награда на ЮНЕСКО за Възпитаване за мира (1996 г.), многобройни почетни гражданства и 15 почетни доктората.

Прочети още: Основател на Обществото

История на Обществото

| Печат |

gerblogoДвижение на фоколарите – Марийно Дело е родено в Католическата църква в гр. Тренто, северна Италия, по време на Втората световна война. 23 годишна Киара Лубик няма намерение да основава движение или каквото и да е друго: по-скоро в нея има голямо желание да отговори със своя живот на Бог-любов, Който открива между развалините на войната. Никакви планове, никакви програми, само Евангелието, което Киара чете в скривалищата по време на бомбардировки. Четене на Евангелието в светлината на единството: „Всички да бъдат едно както аз в Теб, Отче, така и те да бъдат едно”. Киара и някои нейни връстници се чувстват призвани да осъществят тази молитва на Исус. Много бързо към първата група момичета се присъединяват други хора, които полека лека образуват малък народ със световни измерения. В момента се броят повече от 2 милиона последователи в около 190 страни по света: хора от различни възрасти, раси, социално положение... Чрез диалога, тази духовност се разпространява в другите християнски Църкви, между вярващите от другите религии и между хора, които не изповядват определена вяра, но споделят общия стремеж към всеобщо братство, към единството на човешкото семейство.

Прочети още: История на Обществото

Харизма на Обществото

| Печат |

Духовността на Движението на Фоколарите e Духовността на единството, съсредоточена върху завещанието на Исус: “Всички да бъдат едно”(Йоан 17:21), заедно с разбирането и приемането на тайната на любовта съдържана във вика на Исус на кръста „Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?” (Марк 15:34).
За нея е характерно oпределянето й като «колективна духовност», в която не всеки сам, а заедно вървим към Бог, както казва Киара Лубик: „Господ не иска от нас една индивидуална святост, но обща, защото всеки трябва да помага на другия да стане свят. И той на свой ред да помага на другия, и т.н. Това е нашата святост – една обща святост, святост на народа”.
Ако света Тереза Авилска говори за „вътрешния замък”, в центъра на който живее Бог, духовността на Движението подчертава и „външния замък”, създаден от присъствието на Исус между хората, чрез тяхната взаимна любов.

Прочети още: Харизма на Обществото

Контакт

| Печат |

Отговорна за Движението в България:
Мария Лучия Консильо

София

Ул. "Козяк" № 19, вх.А, ап.3,
1407 София
тел: +359 28 626 447, +359 29 621 946
e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


www.sites.google.com/site/focolarebulgaria/

www.genbulgaria.weebly.com/

  • Мария Лучия Консильо – настоятелка.
  • Юлия Сабине Ритер – отговаря за младежи.
  • Майда Шущершич – отговаря за тинейджери.
  • Илдико Мария Рац – отговаря за деца.

Прочети още: Контакт