Text Size

Среща с кардинал Паролин

| Печат |

В края ня първия ден от посещението си в България, кардинал Пиетро Паролин взе участие в благодарствената литургия от 18.30 ч. в конкатедрален храм „Свети Йосиф“ в София по повод 10 години от освещаването на храма и 180-та годишнина от пристигането на отците капуцини в България. Кореспонденция на Десислава Танчева:

 download audio

Вие направете първата крачка към вашите братя православни, тези от другите вероизповедания и невярващите. Това бе основното послание на държавния ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин към клира, богопосветените и миряни, пристигнали от цяла България в конкатедралния храм от латински обред „Св.Йосиф“. С литургията за празника Връбница завърши първия ден от двудневната му официална визита.  

 

„Преди да дойда тук се запознах с проблемите между църква и държава. Имам възможност да говоря с властите за нерешените проблеми. Но ако имаме предвид откъде сте тръгнали, проблемите на атеизма и комунизма, тази църква наистина разцъфва отново, с тези думи той приветства препълнената църква в София.

Искам да ви благодаря за вашето свидетелство, защото между вас има и такива, които са преминали през тежкото минало на комунизма. Има и мъченици, изгубили живота за вярата си и трябва да ви благодаря за това свидетелство. Ние сме част от едно тяло, от едно цяло, което е църквата. Затова кръвта на вашите мъченици продължава да дава плодове, като мистично тяло на Христа.

Призивът ми към вас е бъдете достойни за това минало, не го похабявайте. А това означава да бъдете готови за новите предизвикателства, които идват към вас. Трябва да предавате тази факла на вярата на новите поколения, в контекст различен, от този който е бил преди. Днес не е по-лесно от вчера. Вие има какво да правите,  да се срещате с вашите братя православни, с невярващите, с тези от другите вероизповедания. Направете вие първата крачка. Папата казва бъдете посветени, бъдете израз на радостта. Освен радостта има и ограничения, нашите грешки, но радостта е винаги голяма и тя е тази, която заразява“.

В 175 годишнина от мисията на Малките братя капуцини в България, кустодът на ордена Ярослав Бабик отправи послание към Светият Отец:

„Ваше Високо преосвещенство, кардинал Паролин, от името на всички богопосветени лица служещи в България, ви отправям най-сърдечни поздрави и благодарност, че тази литургия може да бъде проведена с вас. Преживявайки извънредната Юбилейна Година на Милосърдието, изразяваме нашата благодарност към Бога, за Неговото милосърдие, което дарява на нас. А тази църква, която се намира в столицата  на страната е станала, като визитна картичка, която свидетелства за присъствието на католическата общност в България. Много в важни за нас, че работим заедно и в синовно послушание с нашите епископи, и по такъв начин в единство с папата. Имаме молба да предадете нашите искрени поздрави на папа Фрнациск, като негов най-близък сътрудник. Вашето присъствие сега тук в България, в това пролетно време, може да бъде като една лястовичка, предизвикваща пролет, тоест пристигането на папата в нашата страна. За нас и за нашите верни, това би означавало усилване на вярата. Знаем, че папата обича тези, които са в периферията“.

По време на проповедта, Софийско пловдивският епископ монс. Георги Йовчев пожела на кардинал Паролин успешно довършване на мисията, защото тя е от изключително значение за всички вярващи католици в България. Той подчерта детайла, който става ключ за Христовите ученици. Става дума за очистване на сърцето. Когато притежанието става отговорност към другите. Вътрешната свобода, и преодоляването на голямата алчността, която опустошава света днес. Влизаме в Страстната седмица, която показва, че не намираме живот като си го присвояваме, а го даряваме.

Монс. Христо Пройков  сподели пред Радио Ватикана, че при предишната визита на кард. Анджело Содано, работата върху основният договор между България и Ватикана в бил в напреднала фаза, но в момента не е на дневен ред. Ще се наложи да работим с други инструменти, лаконичен бе председателят на Епископската конференция в България. Той също сподели радостта си от вдъхновяващата визита и куража, който е вдъхнал кардинал Паролин на всички вярващи в България.

Кардинал Паролин обеща да предаде топлата покана на българският народ към папа Франциск.

За Радио Ватикана от София

Десислава Танчева