Text Size

Културен център "Евгений Босилков" за жертвите на тоталитаризма

| Печат |

belencent

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, 1 февруари, събра в салона на енория „Рождение на Бл. Дева Мария” в гр.Белене верни и граждани по повод представянето на "Културен Център Евгений Босилков". Отец Паоло Кортези, енорийски свещеник и Ректор на светилището на Блажен Евгений, представи Центърът, който е регистриран като юридическо лице на 7 януари тази година. На срещата бе представен първият брой на списанието "Мостове на Паметта", печатно издание на Центъра и бе прожектиран филма „Разпнатият Балкан - „Българската църква, подложена на мъчения“. За мисията и значението на Културен център „Евгений Босилков” говори неговия основател и отговорник отец Паоло Кортези пред микрофона на Росица Златева:


********
«Създадохме културния център, посветен на Егений Босилков, за да съберем всички желаещи, които искат да работят за съхраняване на историческата и духовна памет.
Целите на Културен център са три. Първата е да запазим паметта на мъченика епископ Евгений Босилков, роден в Белене, където се намира и светилището му. Чрез Културния център искаме да изследваме миналото, да събираме документи, снимки, свидетелства за него, да популяризираме неговия живот и неговото свидетелство, чрез книги, публикации, брошури, да организираме поклонения и други инициативити тук в светилището. Втората цел е да запазим паметта на мъчениците на XX век. Преди всичко, на всички жертви на комунизма, които са страдали в България, заедно с монс.Босилков. И не само за жертвите на комунизма в България, искаме да запазим паметта на жертвите през всички тоталитарни режи ми на ХХ век в Европа т.е. жертвите на фашизма в Италия, жертвите на гражданската война в Испания, жертвите на Хитлер, жертвите между арменците, които са страдали от геноцида и т.н. Да се популяризира и да се знае тук в България. Третата цел на Културния център е да се грижи за строежа на Парк-мемориал и Музей на жертвите на тоталитарните режими в Белене. Нашата цел е да имаме на остров Персин Парк-мемориал: за посетители, за молитва, за почитане на жертвите, а в Белене да има един музей, където да събираме свидетелства, дрехи и всичко, което е останало от концлагера. Тук в България липсва едно такова място, каквото всички други държави имат. Разбира се, един културен център се грижи за растежа на културата: можем да организираме събития в Белене, да издаваме книги за историята на Белене и за онова, което има връзка с историята на нашия град.

Ще ни разтълкувате ли логото на Културния център?

Логото прилича на знака на Ордена на пасионистите, към който се причислява Блажен Евгений. Аз също съм пасионист. Ние сме тук в България от 1782 г. и нашият отличителен знак е едно сърце с Кръст отгоре – страданието на Исус, за да бъде завинаги в нашите сърца. Лого прилича на един остров, с черна дига, в нея всичко е червено. Това е като символ на пролятата кръв пролята в нашата земя тук в Белене, на острова облян в кръв, българската Голгота. В сърцето има един Кръст, т.е. сърце, което съхранява паметта за страданията на невинните жертви на тоталитарните режими. Не само това, логото означава сърдечна общност от хора, събрали се около Кръста. И можем да кажем, че този Кръст в средата прилича на един мост, който свързва изток и запад, небе и земя. Накрая, логото е като семето на мъчениците, посято в земята ни. Всички тези неща имат връзка със сърцето, като място на любов, на покаяние, на помирение и Кръста, като знак на страдание и на Възкресение.

Обявихте излизането на списание „Мостове на паметта”, какви са вашите намерения?
Идеята е взаимствана от думите на Папа Франциск, думите при възпоменаването на годишнината от падането на Берлинската стена: имаме нужда не от стени, а от мостове. „Мостове на паметта” означава, да се върнем назад и видим какво е станало, но същевременно да продължаваме напред, с помирение и с прошка. В този първи брой сме събрали думите и снимките от голямото събитие, което беше тук в Белене миналия 15 ноември с присъствието на Папския нунций, епископи от Католическата Църква, представители на Православната църква и на Протестантската Църква и, разбира се, г-н Президента Росен Плевнелиев и много други гости от цялата страна и от Италия. Смятам, че това, като начало, е нещо много хубаво.

Кой Ви помага в цялото това начинание?

В момента ми помага много Провидението на Господа! Но има много хора, които имат интерес, по-специално някои младежи, от БАН, от университети и от министерства. Аз имам голяма надежда, че ще спечелим и ще реализираме нещо много важно за българския народ. Белене ще бъде място за Паметта. Очакваме много посетители и затова ще построим специален дом, където ще има място за всички. Заповядайте в Белене!".


http://bg.radiovaticana.va/