Text Size

До всички богопосветени лица, служещи в България

| Печат |

Бургас, 6 януари 2015г.

Преди един месец на 9-ти декември 2014 година в Плевен се състоя среща на членовете на Конференцията на Настоятелите, на мъжките и женските монашески институти и на мъжките и женските общества за апостолски живот от латински и от източен обред, действащи в България. На срещата, заедно с нас, присъства и епископ Петко Христов, отговорен от страна на Епископската Конференция за богопосветените. Благодарим му от все сърце, че се отзова на поканата и че проявява искрена загриженост.
Скъпи Богопосветени, чрез това писмо бих желал да Ви предоставя информация за взетите решения и предложения за тази година. За нас, Богопосветените, годината има специално значение поради факта, че папата изказа желание всички членове на Църквата да насочат вниманието си към един живот, изцяло посветен на Бога.

1. Избори на Председател,
Заместник-председател и трима съветници на Управителния съвет Поради факта, че тригодишният мандат на отец Кшиштоф Ожадович като Председател на Конференцията изтича, както и мандатът на другите членове на Управителния съвет, бе необходимо да бъдат проведени нови избори. За нов Председател беше избран отец Ярослав Бабик (Капуцин); Заместник-председател: сестра Максимилиана Пройкова (Евхаристинка), I съветник: отец Валтер Горра (Пасионист); II съветник и същевременно иконом: сестра Ана Дорку (Облатка), III съветник: отец Ярослав Барткиешич (Францисканец Конвентуалец), секретар: сестра Йола Галач (Пасионистка).

 

2. Среща за всички Богопосветени
Настоятелите определиха датата на нашата годишна среща за всички Богопосветени лица, служещи в България. Срещата ще се проведе на 28-29-30 април 2015 година в Белозем, обл. Пловдив. Започваме във вторник от 11.00 часа, завършваме в четвъртък след сутрешната литургия и закуска. Предвидени са духовни беседи – тази година, водени от нас самите, живеещи в България, няма да каним гости от чужбина. Целта на нашето събиране ще бъде не само духовен разтеж, но също и взаимно опознаване и укрепване на връзките помежду ни. Затова всяка една общност ще има определено време (до 15 минути), за да разкаже за своята дейност в страната ни и да представи всички принадлежащи към общността. Предвидено е време
за взаимно общуване в радост с песни, разговори, спорт (например футбол).
Важно е да искаме да пожертваме това време за нас самите, особено в тази година, посветена на нас, Богопосветените. Нека всеки планира своите задължения така, че да може да присъства на цялата среща! Нощувките и храната ще бъдат осигурени. Важно е да сме заедно през това време! В началото на месец март ще изпратя конкретна и по-подробна информация за срещата. Засега се обръщам към Вас единствено с молба да прехвърлите Вашите ангажименти и да освободите времето си за периода от 28-30 април 2015 година.

3. Сайт, адресник, каталог, информационна брошура

Желанието, което имаме от години наред, е да се създаде "нещо", което ще даде на другите информация за нас, действащите в България. Интернет сайтът вече е готов – липсва само едно нещо, най-важното: да се "вложи" в него информация за всяко едно от нашите общества. Без Вашето съдействие не бихме могли да осъществим това намерение. В сайта е предвидена общодостъпна част и част, която нарекохме "клаузура" – място само за нас, Богопосветените – и достъпът до нея ще става с парола.
За нас самите, за нашите общества, бихме искали да направим адресник с нужните информации и каталог със снимки и основни информации за всекиго от Богопосветените, живеещи в България. Информационната брошура ще бъде подготвена специално за всички, с които работим, за верните в България. За да се осъществи тази идея, е необходимо едно-единствено нещо – Вашето сътрудничество. Не би било възможно да се реализира нищо от това, за което имаме намерение, ако не получим от Вас нужната информация. Затова моля Ви настоятелно до края на месец януари да попълните прикачената анкета, свързана с Вашето общество и с всеки един член от обществото. Моля да посочите в анкетата всички информации, които не желаете да бъдат публични, а само достъпни за нас, богопосветените (например не желаете да бъде публикуван телефонният Ви номер).

4. Дискусионна група
В интернет пространството има възможност да се създаде една общност – затворена група, която може да обменя информации само с членове на групата. Сигурен съм, че това би било от наша взаимна полза, тъй като ще разполагаме с повече информация едни за други. Достатъчно е всеки да даде своя имейл адрес. Ако получите на своя имейл адрес съобщение за такава група, ще бъде достатъчно само да потвърдите поканата, за да участвате в нея. Съобщението ще бъде изпратено от адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Със сърдечен поздрав, отец Ярослав Бабик