Text Size

Вести

Културно мероприятие

| Печат |

Предстоящо културно мероприятие. Разчитаме на духовна подкрепа. Който има възможност, ще се радваме и на присъствието ви.

След театъра сте поканени в Францисканският женски манастир на чаша шампанско с артистите. Също и възможност да си вземете автографи от артистите на Житница.

Събитието е в читалищния салон в Генерал Николаево, Раковски.

 

Среща с кардинал Паролин

| Печат |

В края ня първия ден от посещението си в България, кардинал Пиетро Паролин взе участие в благодарствената литургия от 18.30 ч. в конкатедрален храм „Свети Йосиф“ в София по повод 10 години от освещаването на храма и 180-та годишнина от пристигането на отците капуцини в България. Кореспонденция на Десислава Танчева:

 download audio

Вие направете първата крачка към вашите братя православни, тези от другите вероизповедания и невярващите. Това бе основното послание на държавния ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин към клира, богопосветените и миряни, пристигнали от цяла България в конкатедралния храм от латински обред „Св.Йосиф“. С литургията за празника Връбница завърши първия ден от двудневната му официална визита.  

Прочети още: Среща с кардинал Паролин

Писмо към Богопосветени Февруари 2016

| Печат |

pismoСкъпи Богопосветени!
На днешния ден, в Базилика "Св. Петър", папа Франциск отслужвайки литургията в 17.30 часа /българско време: 18.30 часа/ ще закрие "Годината на Богопосветения живот". Имам възможността да бъда по това време в Рим и обещавам, че молейки се днес заедно с Него, ще препоръчам в молитвите си към Бог всеки един от Вас и Вашите намерения. Ще имате възможност та гледате на живо литургията на този сайт:
http://w2.vatican.va/content/francesco/it/events/event.dir.html/content/vaticanevents/it/2016/2/2/vitaconsacrata.html
В Рим, до този момент са пристигнали повече от 5 хиляди Богопосветени от цял свят. От 28 януари до вчера беше организиран семинар: В прикаченият файл Ви изпращам програмата (на италиански и английски език), заедно с темите от конференциите, които бяха изнесени от представители на различни форми от Богопосветени живот. В този семинар взе участие и един представител от нашата страна – България, сестра Максимиляна Пройкова.Надявам се, че на нашата годишна среща, (която ще се проведе в Белене от 23 до 25 май 2016 година), да имаме възможност да чуем свидетелство от това, което бе казано по време на този семинар

.

Прочети още: Писмо към Богопосветени Февруари 2016

Закриването на Година на Богопосветения живот - 2 февруари 2016

| Печат |

konsekr1На 2 януари, денят в който Църквата чества представянето на Исус в Йерусалимския храм – Сретение Господне – се чества и Денят на Богопосветения живот. Тази година, денят съвпада със закриването на Годината на Богопосветения живот, чието начало бе дадено на 30 ноември 2014.
На Светата литургия,която предстоятелства в базиликата „Свети Петър“, папа Франциск призова богопосветените да бъдат мъже и жени на срещата, пазители на Удивлението и да изживеят радостта от благодарността.
На литургията присъстваха за първи път монахини, дошли в Рим от всички точки на света по случай закриването на Годината на Богопосветения живот, които подкрепиха тази специална Година чрез молитвената инициатива под надслов „Световна молитвена верига на манастирите“.

Прочети още: Закриването на Година на Богопосветения живот - 2 февруари 2016

Аудиенция на Папата 1 февруари 2016

| Печат |

konsekr2„Призовани сте да прогласявате реалността на Бог преди всичко с вашия живот, а след това с думи“. Това каза папа Франциск в импровизираното си слово към хилядите богопосветени, събрани във ватиканската аула „Павел VI“ по повод закриването на Годината на богопосветения живот. Предварително подготвеното си слово папата връчи на префекта на Конгрегацията за богопосветения живот, кард. Жоао Брас де Авис, и в импровизираното си слово Светят отец се спря на трите опорни колони на богопосветения живот: пророчество, близост и надежда. Богопосветените – каза папата – са „мъже и жени посветени в служба на Господ, които по този начин свидетелстват едно силно пророчество, една целомъдрена любов, водеща до духовното майчинство и бащинство за цялата Църква, която се изразява в послушанието“. Но в това послушание – отбеляза папа Франциск – „винаги липсва нещо, защото съвършеното послушание е това на Сина Божий, който се понизи, стана човек от послушание до смъртта и то смъртта Кръстна“.

Прочети още: Аудиенция на Папата 1 февруари 2016

Празник на св. Бенедикт

| Печат |

Benedykt


Скъпи Богопосветени!
Възпоменаваме днес, 11 юли, свети Бенедикт наричан баща на монашеския общ живот. Нека този наш покровител се застъпва за всекиго от нас, а ние да подражаваме подир неговия пример: "ora et labora". Изпращам Ви намерени на различни сайтове снимки от Национална Християнска Младежка Среща, която се завърши миналата седмица. Трябва да се подчертае многобройно участие на нас богопосветените в това събитие! Снимките поне малко показват радостта от преживявано от нас Евангелието.

Прочети още: Празник на св. Бенедикт

Писмо на Апостолически Нунций в България

| Печат |

vatican a

СРЕЩА НА БОГОПОСВЕТЕНИТЕ БЕЛОЗЕМ, 28-30 АПРИЛ 2015 г.

Ваше Високопреосвещенство, уважаеми епископи от България, скъпи братя и сестри, които посветихте живота си на Бог, който е Светият. Светостта е най-възвишената характеристика на Бог.
Всички ние сме призвани да бъдем свети и да живеем в единението с Бог, със Светия. Ако искаме да станем свети, ако искаме да подражаваме светостта на Бог, трябва да влезем в отношение с Него, който е Светият. С Него трябва да се отворим към света, за да се отвори светът към Бог и към светостта.
Нашият живот трябва да бъде пропит от светостта. Ние живеем богопосветен живот, ако животът ни е дарен на Бог, на Светия, и ако живеем живота си с Него, като се стремим ежедневно към светостта.
В този контекст, основна отправна точка на богопосветения живот е, че целият наш живот трябва да бъде отдаден на Бог и посветен на светостта, която е самият Бог. Как може да стане това?
На първо място, нашият живот трябва да бъде напълно отдаден на Светия Бог, наш Създател и Баща, в Христос, чрез Светия Дух.
На второ място нашият живот трябва да бъде търсене на светостта в света и между хората, като се стремим към съвършенството, в светлината на Евангелските съвети, които са бедност, целомъдрие и послушание. Тези три съвета са съдържани в трите обета, които са в основата на светостта и на богопосветения живот. Обет е тържествено поет ангажимент, частен или публичен, пред Бог, в Църквата и пред света.

Прочети още: Писмо на Апостолически Нунций в България

Среща за Богопосветените Белозем 28-30 април 2015

| Печат |

Поканата за посрещането на реликвата на света Тереза Авилска

| Печат |

avilska


Братята и сестрите от Кармилския орден в България имат радостта да ви известят, че по случай 500-годишния юбилей от рождението
на света ТЕРЕЗА АВИЛСКА от 10 до 13 март 2015 г. в София ще пребивава реликва от нетленното й тяло.

Каним всички желаещи да вземат участие в програмата за отдаване почит на реликвата.

ПРОГРАМА ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА РЕЛИКВАТА НА СВЕТА ТЕРЕЗА АВИЛСКА (10 - 13 март 2015 г.)
в манастирите на отците кармилитани и сестрите кармилитки.

10 март 2015 г. (вторник) – при о. Кармилитани:

18.00 ч. - пристигане на реликвата в манастира „Свети Йосиф”

11 март 2015 г. (сряда) – при о. Кармилитани:

Прочети още: Поканата за посрещането на реликвата на света Тереза Авилска

Културен център "Евгений Босилков" за жертвите на тоталитаризма

| Печат |

belencent

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, 1 февруари, събра в салона на енория „Рождение на Бл. Дева Мария” в гр.Белене верни и граждани по повод представянето на "Културен Център Евгений Босилков". Отец Паоло Кортези, енорийски свещеник и Ректор на светилището на Блажен Евгений, представи Центърът, който е регистриран като юридическо лице на 7 януари тази година. На срещата бе представен първият брой на списанието "Мостове на Паметта", печатно издание на Центъра и бе прожектиран филма „Разпнатият Балкан - „Българската църква, подложена на мъчения“. За мисията и значението на Културен център „Евгений Босилков” говори неговия основател и отговорник отец Паоло Кортези пред микрофона на Росица Златева:

Прочети още: Културен център "Евгений Босилков" за жертвите на тоталитаризма

До всички богопосветени лица, служещи в България

| Печат |

Бургас, 6 януари 2015г.

Преди един месец на 9-ти декември 2014 година в Плевен се състоя среща на членовете на Конференцията на Настоятелите, на мъжките и женските монашески институти и на мъжките и женските общества за апостолски живот от латински и от източен обред, действащи в България. На срещата, заедно с нас, присъства и епископ Петко Христов, отговорен от страна на Епископската Конференция за богопосветените. Благодарим му от все сърце, че се отзова на поканата и че проявява искрена загриженост.
Скъпи Богопосветени, чрез това писмо бих желал да Ви предоставя информация за взетите решения и предложения за тази година. За нас, Богопосветените, годината има специално значение поради факта, че папата изказа желание всички членове на Църквата да насочат вниманието си към един живот, изцяло посветен на Бога.

1. Избори на Председател,
Заместник-председател и трима съветници на Управителния съвет Поради факта, че тригодишният мандат на отец Кшиштоф Ожадович като Председател на Конференцията изтича, както и мандатът на другите членове на Управителния съвет, бе необходимо да бъдат проведени нови избори. За нов Председател беше избран отец Ярослав Бабик (Капуцин); Заместник-председател: сестра Максимилиана Пройкова (Евхаристинка), I съветник: отец Валтер Горра (Пасионист); II съветник и същевременно иконом: сестра Ана Дорку (Облатка), III съветник: отец Ярослав Барткиешич (Францисканец Конвентуалец), секретар: сестра Йола Галач (Пасионистка).

Прочети още: До всички богопосветени лица, служещи в България