Text Size

Основател на Обществото

| Печат |

San FrancescoНашият основател св. Франциск син на богатия търговец Пиетро Бернардоне. Роден е през 1182 г. и на младини е бил причисляван към «цвета на младежта в Асизи». Надарен с невероятен интелект, интуиция и душевно спокойствие, чувствителен към красотата на заобикалящия го свят, изпълнен с благородни, рицарски идеали, франциск участва във войната между Асизи и Перуджа през 1201 г. Една година прекарва в плен. Възстановява се от заболяване. Отдава се на размишления. Преживяното от него под-готвя прелома в младия му живот. Най-напред, след един тайнствен сън в Сполето (1205 г.) франциск се отказ¬ва от рицарската кариера при прочутия тогава и възпяван от трубадурите Валтер от Бриен. Впоследствие, по време на една молитва под Разпятието в малката църква «Сап Дамиано», преживява пълно религиозно об¬ръщане.

В присъствието на епископа на Асизи, той връща парите и дрехите на собствения си баща. Отказва се от всичко заради Христос. Учителят от Назарет става за него всичко. Автентичният евангелски начин на живот на франциск привлича мнозина да подражават на Исус. Две години след обръщането му (1208 г.) към него се присъединяват първите братя, а четири години по-късно се обособява женският клон на следовничките на св. франциск - сестрите клариски, които образуват Втория францискански орден (1212 г.).През 1221 г. се присъединяват и светските последователи, обединени в Мирския францискански орден. Беля¬зан със стигматите през 1224 г., Франциск умира две години по-късно.
Наричали го Евангелски светец, Брат на всяко създание. Заради петте рани на Христа, които носел върху тялото си, го нарекли Жив знак на Разпнатия. Христовото унижение почитал най-вече в тайната на Рождеството Господне, в Неговите Мъки и в Евхаристията. Смятал Светия Дух за Върховен наставник на братята. Бил голям почитател на Божията Майка, която избрал за Царица на Францисканския орден. В апостолските си странствания кръстосал цяла Италия надлъж и шир, стигнал дори до султана на Мароко, за да му проповядва Евангелието. По неговите стъпки поели хиляди, а сред тях са и монасите от Ордена на капуципите.