Text Size

Основател на Обществото

| Печат |

Свети Иван Боско, известен повече като Дон Боско, е роден на 16 август 1815 г. в Италия. Родителите му били бедни и дълбоко религиозни хора. Бaща му починал, когато той е бил съвсем мальк. От майка си се научил да се моли и усърдно да работи. Нейният реалистичен поглед му помогнал да вижда Бог във всеки беден човек. Когато бил на девет години, Дон Боско имал първия си невероятен сън, който начертал пътя за останалата част от живота му. Твърдо решил да стане свещеник и бил рькоположен през 1841 година.


След като завършил семинарията, Дон Боско отишъл в Торино и ревностно се заел със свещеническата си работа. Едно от неговите задължения било да придружава дон Кафасо при посещенията му в градския затвор. Условията, изоставеността, безнадеждната ситуация на младежите пратени на бесилката, му направили толкова силно впечатление, че той решил да посвети живота си, за да спасява тези нещастни изгнаници.
Работил всеотдайно и неуморно за духовното обновление и израстване на момчетата от улицата. За тази цел създава салезианите. Заедно с Мария Мацарело основава ордена на Дъщерите на Дева Мария Помощница, предназначена за бедни и изоставени момичета. Всеки, който се интересувал и помагал за възпитанието на младежите получил от него покана за третия орден - Салезианските сътрудници.
В последвалите години, построил храм посветен на Дева Мария Помощница на Християните във Валдоко в Торино и основал 59 салезиански дома в шест държави. Дон Боско починал на 31 януари 1888. На салезианите, които бдели край неговото легло, той прошепнал последните си думи „Обичайте се като братя. Направете добро на всеки и лошо на никой… кажете на моите момчета, че ще ги чакам всичките в рая.” Провьзгласен е за блажен през 1929 г., а на 1 април 1934 г. – за светец. По случай стогодишнината от смъртта му Йоан-Павел II официално го удостоява с титлата „Баща и учител на младежите.”

1. Свети Иван Боско

2. Най-известни светци, произхождащи от Обществото: Дон Боско, Мария Доменика Мацарело, Доменико Савио, Луиджи Версиля, Артемиде Дзати, Луиджи Вариара

DonBosco

svetite