Text Size

Основател на Обществото

| Печат |

Гонджа Бояджиу, бъдещата Майка Тереза от Калкута, е родена на 26 август 1910г. в Скопие. На 18 годишна възраст заминава за Ирландия, за да се присъедини към института на Блажената Дева Мария, по-известен като сестрите от Лорето.След няколко седмици в Ирландия, Гонджа-вече сестра Тереза – е изпратена в Индия, където дава първите си обети през 1931г. и вечните през 1937г. Прекарва 18 години в училището на Лорето в Калкута, първоначално като учителка, а по-късно като директор.
През 1946 г. чрез вътрешни откровения, Исус ѝ открива желанието на Сърцето Си за „жертви на любовта”, които да „излъчват любовта Му към душите”.

Открива ѝ болката Си от пренебрегването на бедните, скръбта Си от това, че не Го познават, както и копнежът Му- жаждата Му- за любовта им. Той я умолява: „Малка моя, ела,ела, занеси Ме сред бедните. Ела, бъди Моята светлина. Не мога да отида сам. Те не Ме познават, поради това не могат и да Ме искат. Иди сред тях, носи Ме с теб сред тях. Как искам да вляза в дупките им, техните тъмни и нещастни домове”.
В отговор на Исусовата молба, Майка Тереза основава религиозна конгрегация посветена на служба на най-бедните от бедните , „Мисионерки на Любовта”.
Целият живот и труд на Майка Тереза отразяват радостта да обичаш Бог и ближните, особено тези в нужда, най-бедните от бедните. Нейният отговор на Исусовата молба „ела, бъди Моя светлина” я прави символ на състрадание и жив свидетел на Божията любов. Животът ѝ показва на света величието и достойнството на всяко живо същество, значението на малките дела, извършени с вяра и голяма любов, както и неоценимостта на личното единство с Бог.
Земният живот на Майка Тереза приключва на 5 септември 1997г. На 19 октомври 2003г., шест години след смъртта ѝ, папа Йоан Павел II я беатифицира на площад Св. Петър в Рим.

1. света Майка Тереза от Калкута

Майка Тереза от Калкута