Text Size

История на Обществото

| Печат |

Конгрегацията на Успенците е основана през 1850 г. от отец Емануел Д'Алзон главен викарий на диоцеза в град Ним - Франция и директор на колежа Успение Богородично (оттук идва и името на конгрегацията: Успенци). Хиляди са днес монасите успенци пръснати в 28 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Азия.
Като последователи на Свети Августин, те вярват, молят се и водят апостолска дейност като живеят в общности. Някои са преподаватели, инженери, мебелисти, журналисти; други са мисионери, организатори на поклонничества, изповедници в болници и затвори или енорийски свещеници.


Независимо каква е тяхната дейност, успенците се смятат за хора на мисълта и действието, които съзиждат мостове между различни култури, а също така и между отделните християни. Във Франция, те ръководят най-големите католически издания и печатни медии - Байар, които издават например вестник "Ла Кроа".
Те са в основата на организираните, от 1873г. насам, поклонничества до светите места и до Лурд-Франция. И са водили и все още ръководят многобройни колежи. Присъствували са трайно в страни от Източна Европа преди идването на комунизма, където са развивали широка дейност - училища, болници по време на войните, семинарии. След процесите, въпреки гоненията на комунистическия режим, те се организират и отново създават общности в Москва, в Румъния и в България.